Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutya tartása,elhelyezése,etetése

A kutya tartása,elhelyezése,etetése

 
Amennyiben úgy ítéltük meg, hogy körülményeink megfelelőek ahhoz, hogy befogadjunk egy kölyökkutyát, el kell gondolkoznunk azon, hogy milyen társat is szeretnénk valójában: kicsit vagy nagyot, energikusabb vagy inkább nyugodtabb fajtát, hosszú szőrűt vagy rövid szőrűt. Fontos kérdés az is, hogy a kölyök hím vagy nőstény legyen-e? A gondos vevőnek a kiskutyákat már háromhetes koruktól figyelemmel kellene kísérnie. Figyelnie kell a kölyök testi fejlődését, jellemvonásaik fokozatos megnyilvánulásait, annak alakulását. Az alomban legszembetűnőbbek a végletes tulajdonságok lesznek: a legdinamikusabb, a leglustább, a legfélénkebb stb. A gondos megfigyelések gyümölcseként az átlagosabb jellemvonások is feltárulnak a leendő gazda szeme előtt. A kutyák számára nagyon fontos, hogy ?lakhelyük? gazdájuk közelében legyen kialakítva. Ez történhet lakásban vagy kertben egyaránt, ezt az adott lehetőségek határozzák meg. Nyilván egy nagytestű, inkább a szabad környezetben élő kutya jobban érzi magát, ha a kertben kap életteret. A kiskutyák számára biztonságos, ha ki tudunk alakítani egy kisebb elkerített területet, ahol néhány napig szoktatjuk az új környezethez. A kutya fészkét száraz, huzattól védett helyre készítsük, melynek nagysága függ a kutya méretétől.  Legalább akkorának kell lennie, hogy kényelmesen összegömbölyödhessen. Kölyökkutyának nem ajánlatos a méreténél két-háromszor nagyobb fészket biztosítani, mert akkor könnyen rászokik arra, hogy odapiszkít. Fészkének alkalmas a fémvázas, fából készült ágy, melynek alja egy kissé a padló felett helyezkedik el. Praktikus, ha a kutya pokróca alá vízálló fóliát teszünk. A pokróc legyen könnyen mosható és nedvszívó.

            A kutyatartás fontos eszközei a megfelelő póráz és nyakörv. Kedveltek a láncok és a hámok is, de a legtöbb esetben nem jobbak, mint a közönséges bőr nyakörvek, sőt veszélyesek is lehetnek, ha rosszul használják őket. Mielőtt a kölyökkutyát elválasztják anyjától, már érdemes megismerkednie egy könnyű nyakörvvel, ami kezdetben lehet akár egy textilszalag is. A pórázok is készülhetnek bőrből vagy fémből. Sétáltatás előtt érdemes megvizsgálni a póráz állapotát, ha elszakad, nagyobb baj is bekövetkezhet. Hasznos felszerelés a meghosszabbító póráz, ami séta közben nagyobb szabadságot biztosít a kutyának.  A kutya egészséges fejlődéséhez, a megfelelő gondozáshoz szükséges beszerezni bizonyos felszereléseket. A különféle fésűk, kutyakefék, kutyakesztyűk elengedhetetlen kellékei a rendszeres ápolásnak. A kutya fürdetéséhez tegyünk félre néhány régi törülközőt. A karmok vágására a legmegfelelőbb az úgynevezett guillotine olló, de ha nincs más, megfelelő egy éles körömvágó olló is.

 

Az etetés
A háziállatok számára a biztonságos fészek és az egészséges környezet biztosításán túl alapvetőigény, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz jusson. Etetésről a kutya életének minden napján gondosodnunk kell. A kölyökkortól az időskorig naponta többször is enni kell adnunk a kutyának. A gyárilag előre elkészített kutyaételek gyorsan tálalhatóak, azon túl további előnyük, hogy tartalmukat hőkezeléssel sterilizálják. A kutyakonzervek nagyon táplálóak és ízletesek, előnyük még, hogy megfelelő körülmények között viszonylag hosszabb ideig elállnak. A szárazeledelek kevésbé ízletesek, és csomagolásuk sérülése esetén nedvességet kapva megpenészednek. A félszáraz eledelek jellemzői a fentebb említett tápokéval szinte megegyező, de tartósításukra vegyi anyagokat is használnak. A keverék tápok olcsó és egészséges energiaforrások. A csomagoláson a gyártók feltüntetik, hogy a táp önmagában etethető /teljes értékű kutyatáp/, vagy csak más táplálékkal együtt /kiegészítő táp/. Kutyatápboltokban vágóhidakról beszállított húsmaradékokat is vásárolhatunk, amit megfelelő előkészítés /főzés vagy forrázás/ után célszerű a kutyának felkínálni. Vannak, akik édességekkel akarnak kedveskedni kutyájuknak, de ezzel csak ártanak kedvencüknek, mert a cukorféleségek rongálják a fog állagát, a csokoládé theobramintartalma pedig mérgező.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.