Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az agáma tartása,elhelyezése.etetése

 

Szakállas agáma

A szakállas agáma nappali életmódot folytató hüllőfaj, az ausztráliai füves puszták, félsivatagok lakója. A szakállas agáma végtagjai erősek, farka igen izmos. A feje háromszög alakú, nevét nyaka alsó részén, a torkán lévő felfelé ágaskodó, tüskés kinövésekről kapta. Színe a homokszín és a barnás-sárgás árnyalatok között váltakozik, élénkebb színű rajzolattal.

 

 

Mit eszik a szakállas agáma?

A szakállas agáma mindenevő. Fokozatosan, kis korától kezdve szoktassuk rá a zöld kosztra: a rovarok mellett kapjon növényi táplálékot is - kivéve salátát és spenótot! Felnőtt korbán kizárólag növényi eredetű táplálékkal etessük, csak nagyon ritkán, úgy 2 hetente egyszer adjunk neki vitaminporba forgatott rovartáplálékot is. Dr. Gál János elmondása szerint az agámák boncolásakor gyakran találkozott elzsírosodott májjal, ami a túlzott mértékű rovarfogyasztásnak volt köszönhető, ez pedig okozhatja az agáma korai halálát is. A szakállas agáma tartók gyakran etetik túl az állatot, ám ez végzetes is lehet! A szakállas agámák étrendje minden esetben diétás legyen, amit az állat kiskorától kezdve egészítsünk ki vitaminokkal!

A szakállas agáma terráriumi tartása

 

 
 

Egy szakállas agáma pár számára legalább 100x50 cm-es alapterületű, 45 cm-magas terráriumot gazdagon rendezzünk be kövekket és ágakkal, mert bár igaz, hogy az agáma talajlakó faj, de szeret mászni. A terráriumban alakítsunk ki napozó helyet, és legyen egy árnyékosabb része is. A szakállas agáma terráriumába mindig kerüljön UV fénycső, lehetőség szerint 8.0-ás, mivel ez való a sivatagi állatoknak. A terrárium hőmérsékletét nappal tartsuk 30-32 Celsius fokon, a napozó helyen akár 35 fok is lehet. Éjszakára a hőmérsékletet hagyhatjuk 20-25 fokra is lehűlni.

Az agámafélék családjába tartoznak az egyes szakkereskedésekben fellehető, terrarista körökben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő tüskésfarkú gyíkok is (Uromstrx sp.). Ezek a fajok gyönyörűek, tartásuk nagyon hasonló az agámákéhoz, ám ők kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Segítenél?

(Di1111, 2015.08.12 20:28)

Nem tudom kihez forduljak segítségért. Az agáma 5 napja van velem, 2 hónapos és szégyellem de sajnos akváriumban van átmenetileg. Az egyik baj az, hogy nagyon fél tőlem míg a másik baj az, hogy mintha meg akarna szökni az akváriumból. Kaparja az üveget és próbál felmászni rá. Egy másik baj, hogy nagyon keveset eszik. Ma csodálkoztam, hogy 3 bogarat megevett. A bogarak mérete nem haladja meg a szeme közötti távolságot. Eddig 9 kor már elvonult aludni viszont most keresi a kiutat, valamint a szályát ki és be csukja. Mi lehet a baj? Mit tegyek?